BIG en Toyota onthullen plannen voor een ‘teststad’

Architectenbureau BIG en Toyota Motor Corporation hebben de plannen bekend gemaakt voor een ruim 708.000 m2 grote ‘broedplaats’ voor de ontwikkeling van duurzame mobiliteit, maar ook vormen van robotica en automatisering. Toyota Woven City moet worden gerealiseerd in de stad Susono, aan de voet van de berg Fuji in Japan.

BIG en Toyota omschrijven Toyota Woven City als een ‘living lab’ om “mobiliteit, autonomie, connectiviteit, een waterstof aangedreven infrastructuur en industriële samenwerking te testen en uit te werken.” De stad zou vanaf begin 2021 in verschillende fasen moeten verrijzen op een voormalig industrieterrein in Susono.

Het streven is een balans te creëren tussen voertuigen en andere vormen van beweging, en tussen mens en natuur, met gebruikmaking van schone en gedeelde mobiliteit, leggen de initiatiefnemers uit. De stad moet daarbij CO2-neutraal worden door het gebruik van bijvoorbeeld zonne- en geothermische energie en waterstofceltechnologie.

Opgesplitste stromen
Toyota Woven City is een flexibel netwerk van wegen voor verschillende snelheden van mobiliteit, met het oog op veiliger, voetgangersvriendelijke verbindingen, aldus de initiatiefnemers. Het verkeer is in het plan opgesplitst in drie aparte stromen – eigen verkeersaders – voor verschillende snelheden.

De hoofdweg is daarbij gereserveerd voor de snellere autonome voertuigen, met op een ondergrondse laag het logistiek verkeer. De Toyota e-Palette – een schoon, multifunctioneel voertuig zonder bestuurder – verzorgt de gedeelde transport- en bezorgdiensten. Het voertuig wordt ook gebruikt voor mobiele winkels, medische klinieken, hotels en werkruimten.

De zogenoemde ‘recreatieve promenade’ is bedoeld voor kleinere vervoersmiddelen, zoals fietsen, scooters en andere vormen van persoonlijk vervoer, waaronder Toyota’s i-Walk. Over deze straten, omgeven door meer ruimte en natuur, kunnen bewoners vrijelijk bewegen met een verminderde snelheid.

Het derde type straat is het lineaire park. Een voetgangerspad temidden van flora en fauna biedt een aangename en (verkeers)veilige omgeving voor wandelingen en uitstapjes in de natuur. De poreuze stad maakt daardoor deel uit van een ecologische corridor die de Susono-vallei verbindt met berg Fuji.

Weefsel met stadsblokken
De drie straattypen worden systematisch geweven tot 3×3-stadsblokken, met telkens acht gebouwblokken rond een centrale groene ruimte. De groene ruimte is alleen toegankelijk vanaf de promenade of het lineaire park; de hoofdwegen met logistiek verkeer lopen steeds aan de buitenranden van een 3×3-stadsblok. Deze blokken kunnen steeds worden herhaald.

Door het weefsels soms uit elkaar te trekken en elders dichter te trekken, blijven de weefstructuur en daarmee de lange doorlopende verbindingslijnen behouden, terwijl er toch verschillen in schaal ontstaan. Zo kunnen er bijvoorbeeld ruimere parken of pleinen met stedelijke voorzieningen worden gecreëerd. Ondergronds ligt, afgezien van het netwerk voor goederenlevering, de infrastructuur van hemelwateropvang en waterstofkracht.

De stadsblokken omvatten een mix van woningen, winkels en bedrijven, wat op elk moment van de dag voor levendige buurten moet zorgen. De gebouwen van Woven City zullen worden opgetrokken in hout, gebaseerd op traditionele Japanse bouwtechnieken maar efficiënt uitgevoerd met moderne constructierobots. De daken worden voorzien van PV-panelen.

Slimme stad
Toyota vestigt zich in Woven City met R&D-afdelingen voor  constructierobots, 3D printen en mobiliteit. De kantoren zijn vanzelfsprekend flexibel ingericht met werkstations, lounges en binnentuinen.

De bewoners van de stad testen nieuwe technologie, zoals ondersteunende robotica in huis en sensorgestuurde Artificial Intelligence-technologie, die de automatische boodschappenbezorging, wasophaaldienst of huisvuilverwijdering regelt.
https://www.youtube.com/watch?v=ng3X39lenvg


read original article at http://www.bing.com/news/apiclick.aspx?ref=FexRss&aid=&tid=D260B910BAAC425E85C3A645B6E042A1&url=https%3a%2f%2farchitectenweb.nl%2fnieuws%2fartikel.aspx%3fID%3d47033&c=3751094324380415821&mkt=nl-nl

Share
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!